Γνώρισε τη Θεραπευτική Διάσταση της Yin Yoga

“Χωρίς βιασύνη,

 κίνησε για το βουνό

το σαλιγκάρι.

Η αγάπη 

φύτρωσε πυκνή,

σαν το παντοτινό χορτάρι.”

Χαικού

Στη Yin Yoga χαλαρώνουμε συνειδητά το μυϊκό σύστημα με τη χρήση βοηθημάτων (props), προκειμένου να εισχωρήσουμε βαθύτερα στο συνδετικό ιστό (fascia). Οι yang μύες, όντες δραστήριοι, διατηρούν και αυξάνουν τη δύναμη και ελαστικότητά τους μέσω της κίνησης και της επανάληψης, καθώς την ίδια στιγμή μία από τις βασικές τους λειτουργίες είναι να  προστατεύουν τις αρθρώσεις.  

Όταν όμως οι μύες χαλαρώσουν, τότε αποκτούμε πρόσβαση στις yin περιοχές του σώματος, δηλαδή στα οστά, τις αρθρώσεις, τους τένοντες και το συνδετικό ιστό (περιτονία) ειδικά στην περιοχή από τον αφαλό μέχρι τα γόνατα, ο οποίος διατείνεται βαθιά και αποκαθίσταται μέσω της σταθερής παραμονής μας σε μία θέση (posture) για περισσότερο από το συνηθισμένο χρονικό διάστημα.

Η βαθιά διάταση και αποκατάσταση των συνδετικών ιστών που σχηματίζουν τις αρθρώσεις των περιοχών της λεκάνης, των ποδιών αλλά και της σπονδυλικής στήλης, εξαλείφει τα ενεργειακά μπλοκαρίσματα σε αυτές τις περιοχές, επιτρέποντας τη συσσωρευμένη σωματική και συναισθηματική ένταση να απελευθερωθεί από τον οργανισμό.

 Για να προσεγγίσουμε κάθε yin ιστό χρειάζεται αντίστοιχα και yin ενέργεια, δηλ. ηρεμία, σταθερότητα, παραμονή και αργός ρυθμός. Η Yin άσκηση χαρακτηρίζεται για τον αργό της ρυθμό.

Και αυτός ο ρυθμός διατηρείται σε όλα τα στάδια ενός μαθήματος, καθώς σου προσφέρει το χρόνο αλλά και το χώρο να αφουγκραστείς και να ακολουθήσεις τη φυσική δομή του σώματός σου, βιώνοντας την ίδια στιγμή σε επίπεδο ενεργειακό την ελεύθερη ροή του chi (ενέργειας) μέσα στους μεσημβρινούς (ενεργειακά κανάλια) του σώματος.

Το νευρικό σύστημα ενεργοποιείται και εξισορροπείται, η ενέργεια στο σώμα σου ρυθμίζεται, η αναπνοή σου βρίσκει ξανά τον ήρεμο ρυθμό της, προσφέροντάς σου την εμπειρία της βαθιάς σωματικής και συναισθηματικής χαλάρωσης. 

Η θεραπευτική διάσταση της Yin καθρεφτίζεται ξεκάθαρα στη φιλοσοφία που χαρακτηρίζει τις θέσεις (postures) που αξιοποιεί, προκειμένου να έρθεις σε επαφή με το σώμα σου, την αναπνοή σου, τα συναισθήματά σου καθώς και με την κατάσταση του νου σου.

Ακριβώς γι’ αυτόν το λόγο η πρόκληση σε μία Yin άσκηση δεν έγκειται πλέον στις προχωρημένες θέσεις, καθώς δεν υπάρχει καν η αντίληψη αρχάριοι και προχωρημένοι ασκούμενοι. Αντιθέτως, η πρόκληση που καλείσαι να αντιμετωπίσεις είναι η παράδοση στο Τώρα